Нигерийците се събудиха с нов президент в сряда, като кандидатът на

...
Нигерийците се събудиха с нов президент в сряда, като кандидатът на
Коментари Харесай

Бола Тинубу е новият президент на Нигерия

Нигерийците се разсъниха с нов президент в сряда, като кандидатът на ръководещата партия Бола Тинубу беше разгласен за победител в изборите в страната. Докато благодари на поддръжниците си, той прикани за помиряване със противниците си, които към този момент упорстват за наново гласоподаване в най-населената страна в Африка, предава Асошиейтед Прес.

Съобщението от изборните чиновници през нощта евентуално ще докара до правосъдно оборване от втория и третия в гласуването през уикенда, Атику Абубакар и Питър Оби. Абубакар остана втори и на предходния избор през 2019 година и апелира тези резултати, макар че претенциите му в последна сметка бяха отхвърлени.

Управляващата партия на Тинубу " Конгрес на всички прогресисти " прикани опозицията във вторник да одобри провалянето и да не основава проблеми, откакто неуспелите претенденти желаеха наново гласоподаване, заявявайки, че забавянето на оповестяването на резултатите от изборите е разрешило нередности.

Тинубу получи 37% от гласовете, или близо 8,8 милиона, до момента в който основният опозиционен претендент Абубакар завоюва 29% - съвсем 7 милиона. Завършилият на трето място Оби взе 25% или към 6,1 милиона, съгласно резултатите, оповестени по малкия екран онлайн от Независимата национална изборна комисия.

Новоизбраният президент благодари на поддръжниците си в столицата Абуджа след оповестяването на успеха му и употребява спогодителен звук в обръщение, ориентирано към политическите му съперници.

" Използвам тази опция да прикани моите сътрудници съперници да ни разрешат да се обединим дружно ", сподели Тинубу. " Това е единствената нация, която имаме. Това е една страна и би трябвало да я градим дружно. "

70-годишният Тинубу е някогашен губернатор на щата Лагос, в който се намира африканският едноименен мегаполис. Той обаче загуби щата на изборите в събота от Оби, който притегли по-младите гласоподаватели, нетърпеливи за смяна.

Силно оспорваните избори преначертаха електоралната география на Нигерия и доведоха до резултати, които са доста по-различни от тези на предходни избори, като това беше първият път, когато президент встъпва в служба с по-малко от 50% от гласовете и където четирима претенденти завоюваха над един милион гласа, настояват анализатори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР